Drop

Afkoppelen vereenvoudigd

Adviesbureau StadLandWater en Rawinso introduceren een slimme en duurzame oplossing voor het afkoppelen van regenwater: de WOP. Samen met Jarola is de productie van de regenwater afkoppelset in gang gezet en sinds dit voorjaar beschikbaar via diverse verkoopkanalen in het land.

Duurzaam bouwen is inmiddels bijna vanzelfsprekend. We moeten niet alleen energieneutraal bouwen, maar ook stikstofvrij, circulair, natuurinclusief en klimaatadaptief. Dat moet omdat de regelgeving steeds strikter wordt of omdat je als bedrijf ook een steentje wilt bijdragen. De overheid wordt strenger en investeert zelf in duurzame oplossingen. Maar ook bewoners worden steeds bewuster en af en toe zelfs verplicht om te investeren. Bovendien zijn er veel subsidiemogelijkheden die actie van bewoners bevorderen. Er is een toenemende vraag naar klimaatadaptieve oplossingen, daar kunnen we niet omheen. Rawinso helpt bedrijven, maar ook gemeenten en bewoners met het aanbieden van duurzame oplossingen. Mensen willen bouwen en verbouwen zonder schuldgevoel, maar ook om klaar te zijn voor de toekomst. Die toekomst brengt hete zomers, felle buien en veel regenwater. Ondergelopen straten en rioleringssystemen die het niet meer aankunnen zijn de nieuwe realiteit. Ondanks de wateroverlast blijft het grondwaterpeil dalen en verdroogt de grond. Rawinso biedt duurzame oplossingen voor het veranderende klimaat en draagt positief bij aan het grondwaterpeil, de hittestress en kwaliteit van het oppervlaktewater.

 

De meeste mensen investeren stap voor stap. Maar ook het aanschaffen van een zonneboiler, een warmtepomp of zonnepanelen is nog steeds vrij kostbaar. Oplossingen om regenwater af te koppelen kunnen al eenvoudig en met minimale kosten gerealiseerd worden, namelijk in de vorm van de nieuw ontwikkelde regenwater afkoppelset (WOP). De WOP past perfect in het Rawinso-concept waar slim omgaan met regenwater centraal staat. Hij is onderdeel van een complete regenwater afkoppelset waarmee eenvoudig, betaalbaar en probleemloos afgekoppeld kan worden.

 

Afkoppelen

Doordat de bewoner klaar wil zijn voor de toekomst is het afkoppelen van regenwater op dit moment actueler dan ooit, o.a. door ons klimaat dat aan verandering onderhevig is. Door het regenwater af te koppelen wordt het riool minder belast en het grondwaterpeil in de tuin beter behouden. Een duurzame oplossing en beter voor de tuin. Klinkt eenvoudig, dus afkoppelen maar, toch blijkt dit in de praktijk in sommige gevallen een ingrijpende klus. Dit is met de regenwater afkoppelset nu eenvoudig en betaalbaar. Naast het afvoeren zorgt een regenpijp ook voor beluchting van het rioleringssysteem. Wanneer deze niet correct wordt afgekoppeld ontstaat de kans op vacuüm in de riolering met als gevolg ‘leeg trekken’ van stank afsluitende voorzieningen. De WOP is heel eenvoudig te plaatsen in een bestaande regenwater afvoerbuis van 80 mm én zorgt voor een effectieve afkoppeling van het regenwater zonder stankoverlast. “Het hulpstuk is zo eenvoudig te plaatsen dat woning-/pandeigenaren dat zelf kunnen doen, hierdoor is het een slim en relevant product voor gemeenten, bedrijven én particulieren”, aldus Wouter Stadhouders, eigenaar van StadLandWater Management en Advies.

 

Samenwerken

De afkoppelset past in een duurzame tuin en is eenvoudig te combineren met andere regenwater oplossingen, zoals een infiltratiekrat en een regenton. Schoon regenwater komt niet in het riool, maar wordt gebruikt in de eigen omgeving. Als het gaat om afkoppelen, infiltreren, opvangen en hergebruiken werkt Rawinso intensief samen met o.a. bouwbedrijven, installateurs, architecten, overheden en waterschappen. Partners die graag werken met de laatste technieken voor klimaat en waterhuishouding. Van handige regenwater afkoppelsets en Do-It-Yourself kratten voor particulieren tot volledig op maat gemaakte systemen en projecten.

We zijn erg tevreden over de manier waarop het systeem aan te leggen is.

Arjan Uitbeijerse

Lees meer

Wat levert het op?

Regenwater slim gebruiken levert verschillende voordelen op:

  • Minder wateroverlast
  • Het ontlast het riool, veel gemeenten stimuleren afkoppeling
  • Efficiëntere waterverspreiding is beter voor de tuin
  • Duurzaam hergebruik van water
  • Kostenbesparing op drinkwater
Neem contact op
Fill 1 Created with Sketch.