Terug naar overzicht

Regenwaterinfiltratie Attractiepark Slagharen

Commercieel

Attractie- & Vakantiepark Slagharen heeft geïnvesteerd in 91 nieuwe chalets. De complete infrastructuur is aangelegd door Totaal Techniek uit Slagharen. Anbergen: “In totaal is er 6 kilometer aan buis in de grond gegaan”. 

Onderdeel van de infrastructurele werken is het gescheiden afvoeren van regenwater. “Riolering, water- en elektriciteitsleidingen liggen allemaal op een meter diepte, maar vanwege het afschot naar de vijvers konden wij de buizen voor hemelwaterafvoer niet zo diep leggen.” Om het regenwater afkomstig van de daken van de chalets- die steeds zijn gegroepeerd in cirkels van zeven huisjes – snel kwijt te raken, wordt het geclusterd afgevoerd naar een drietal pakketten met infiltratiekratten, waarvan de overloop vervolgens naar verschillende vijvers en sloten op het terrein gaat. “De infiltratiekratten zijn waterpas gesteld. Er wordt dus pas hemelwater op het oppervlaktewater geloosd als de kratten helemaal vol water staan”, legt Anbergen uit. “Een cluster bestaat uit ongeveer 35 vakantiewoningen. Zonder infiltratiekratten in het hemelwater circuit heb je gigantische buisdiameters nodig om, in het geval van een stortbui, het water van al deze daken snel af te kunnen voeren naar het oppervlaktewater. Je buffert dit water nu als het ware in de infiltratiekratten.” Om voldoende infiltratiecapaciteit te hebben, is per cluster 36 strekkende meter aan infiltratiekratten (elke een halve meter hoog) geplaatst.

De kratten zijn aan de buitenzijde voorzien van geotextiel, en speciaal in drainagezand gelegd voor de vlotte waterafgifte aan de bodem. Om het water schoon te houden van organisch materiaal, zoals bladeren, zijn er afvalscheiders geplaatst voor de kratten. Hiermee wordt verstopping van het systeem voorkomen. 

Neem contact op
Fill 1 Created with Sketch.