Start met infiltreren

Kleine oppervlakten, zoals een tuinhuis of oprit, kun je eenvoudig zelf van het regenwater afkoppelen. Door regenwater op te vangen en vervolgens te infiltreren verspreid je het water geleidelijk in de grond. Minder wateroverlast en beter voor je tuin. Duurzaam en handig!

Subsidie mogelijk!

Ook gemeenten en waterschappen zijn voorstanders. Inwoners en ondernemers krijgen van gemeenten al vaak het advies om het regenwater af te koppelen. Veel gemeenten stimuleren het afkoppelen van regenwater en stellen een subsidie ter beschikking. Per vierkante meter dak of verhard oppervlak dat wordt afgekoppeld kan dat verschillen van € 8,- tot wel € 25,- per m². Informeer bij je gemeente wat voor jou de subsidiemogelijkheden zijn.

Infiltreren, hoe werkt dat?

Maak jouw tuin regenwater klaar en start met infiltreren. Een infiltratiekrat zorgt voor een geleidelijke verspreiding van regenwater in de grond.

 

Opvangen

Gebruik regenwater slim, dat begint met het opvangen van regenwater. Dit kan bijvoorbeeld via de dakgoot of met een put in de bestrating.

Transporteren

Via regenpijpen, buizen en koppelstukken wordt het regenwater door het systeem naar de juiste plek geleid.

Zuiveren

Een infiltratiekrat werkt beter als het regenwater goed gefilterd is. Om eventueel blad en ander vuil uit het water te halen is het verstandig een bladscheider in de regenpijp te plaatsen. Ook een zandvangput zuivert het water. Deze put heeft een speciaal filter om vervuiling met klein vuil van het infiltratiekrat te voorkomen. Het is belangrijk dat de zandvangput regelmatig gereinigd wordt. Zowel de bladscheider als de zandvangput voorkomen verstopping van het systeem en verlengen de levensduur van de infiltratiekratten.

Infiltreren

Het infiltratiekrat slaat regenwater tijdelijk op en geeft het langzaam af aan de grond. Infiltratiekratten zijn makkelijk aan elkaar te koppelen. Afhankelijk van de hoeveelheid water is het systeem gemakkelijk uit te breiden. Het krat wordt onder de grond geplaatst. Om het krat zit geotextiel. Dit textiel is waterdoorlatend en zorgt dat er geen zand en vuil in het infiltratiekrat komt. Om de opname van water in de grond te verbeteren plaats je drainagezand rondom het krat. Rawinso biedt twee systemen aan die je gemakkelijk zelf kunt installeren.

Basisset

De basisset bestaat uit een in­filtratiekrat met put. Regenwater wordt op de grond opgevangen en loopt direct via de put het krat in. Deze set is daarom geschikt voor plaatsing onder het gazon, terras en de oprit.

  • Afmeting krat: 400 x 1200 x 400 mm
  • Bruto inhoud: 200 liter
  • put, geo-textiel, filterschacht hoogte 500 mm*, schuifdeksel en filtermat *Ook verkrijgbaar met een filterschacht hoogte 1000 mm

Koop dit product bij één van onze verkooppunten

DIY-krat

Het Do It Yourself-krat is compact en opvouwbaar en daarom gemakkelijk te vervoeren. Thuis zet je het krat snel in elkaar. Dit krat is ideaal voor plaatsing bij de regenpijp van je tuinhuis of carport.

  • Afmeting krat: 810 x 840 x 400 mm
  • Afmeting pakket: 810 x 275 x 400 mm
  • Bruto inhoud: 272 liter
  • Geo-textiel

Hoeveel infiltratiekratten heb je nodig?

Het aantal infiltratiekratten dat je nodig hebt is afhankelijk van een aantal basisgegevens:

  • Gemiddelde hoeveelheid neerslag (mm) per bui in jouw gemeente
  • Aantal m² dakoppervlak of terrasoppervlak
  • Soort grond
  • Eventuele afkoppeleis van de gemeente

In deze tabellen (pdf) kun je zien hoeveel kratten je nodig hebt.

Voorbeeldberekening

De basisgegevens

Gemiddelde hoeveelheid neerslag per bui

20mm

Dakoppervlak

24 m²

Grondtype

Waterdoorlatende zandgrond

Op te vangen regenwater

480 liter  (dakoppervlak  24 m2 x gemiddelde hoeveelheid neerslag 20 mm)

Je hebt nodig:

 

2x Do It Yourself-krat
2 x 272 liter = 544 liter

 

 

 

Extra benodigdheden

Bladscheider

Voorkomt verstopping door bladeren

Drainagezand

Ligt om het infiltratiekrat

Zandvangput

Filtert zand uit het water

Afvoerbuizen en verbindingsstukken

Verplaatst het regenwater naar het infiltratiekrat

Ontluchting

Haalt lucht uit het systeem

Wat levert infiltreren op?

  • Minder wateroverlast
  • Minder verdroging, dus een groenere tuin
  • Het ontlast het riool

Infiltratiekratten installeren

Een infiltratiesysteem voor kleine oppervlakten kun je gemakkelijk zelf installeren in 4 stappen. Liever laten installeren? Wij kunnen je in contact brengen met professionals die dit voor jou verzorgen. Meer informatie over het installeren vind je op de installatiepagina.

 

Advies of meer weten? Onze adviseurs helpen je graag. Kom langs bij een verkooppunt, kom naar de inspiratietuin in Lochem of neem contact met ons op.

Rawinso is in heel
Nederland verkrijgbaar

Vind een verkooppunt
Neem contact op
Fill 1 Created with Sketch.