Drop

Regenwater afkoppelen, infiltreren en hergebruiken. Hoe werkt het?

Regenwater slim gebruiken begint met regenwater afkoppelen van het riool. Na het afkoppelen kun je het regenwater infiltreren, opvangen en op verschillende manieren hergebruiken. We leggen kort uit hoe het werkt.  

 

Regenwater afkoppelen

In de meeste gevallen wordt het regenwater dat op en rondom je huis valt afgevoerd naar het riool. Wanneer je regenwater gaat afkoppelen betekent het dat je het regenwater niet langer afvoert naar het riool, maar het op eigen terrein behoudt. Door het afkoppelen wordt het riool minder belast. Dit is belangrijk, omdat door klimaatverandering het vaker heviger regent en hierdoor het risico op overbelasting van het riool toeneemt. Met wateroverlast als gevolg.

Regenwater op eigen grond laten weglopen is ook goed voor de grondwaterstand. Het water blijft op de plek waar het daadwerkelijk valt, waardoor de natuurlijke watercyclus zoveel mogelijk intact blijft. Dat is goed voor iedereen! Uiteraard moet het regenwater na afkoppeling wel op een goede manier afgevoerd worden, zodat er geen wateroverlast ontstaat. Verschillende oplossingen zijn mogelijk om het regenwater op te vangen en te infiltreren.

Subsidie mogelijk!

Ook gemeenten en waterschappen zijn voorstanders. Inwoners en ondernemers krijgen van gemeenten al vaak het advies om het regenwater af te koppelen. Veel gemeenten stimuleren het afkoppelen van regenwater en stellen een subsidie ter beschikking. Per vierkante meter dak of verhard oppervlak dat wordt afgekoppeld kan dat verschillen van € 8,- tot wel € 25,- per m². Informeer bij je gemeente wat voor jou de subsidiemogelijkheden zijn.

Regenwater infiltreren

Infiltreren is het langzaam verspreiden van regenwater in de grond. Hierdoor heb je minder wateroverlast en het is beter voor je tuin! Infiltreren kan op verschillende manieren. Bovengronds infiltreren is mogelijk door de verharde oppervlakte rondom je huis zo veel mogelijk te bepreken. Het plaatsen van gras, planten of grind is een goed alternatief.

Een andere manier is ondergronds infiltreren met een infiltratiesysteem. Een infiltratiesysteem vangt het regenwater op en zorgt dat het water geleidelijk in de grond wordt verspreid. Dit kan met infiltratiebuizen en infiltratiekratten. Een infiltratiebuis voert water af en verspreid tegelijkertijd het water in de grond. Een infiltratiekrat slaat het water tijdelijk op en verspreidt het. Het krat wordt aangesloten op bijvoorbeeld de regenpijp van je tuinhuis of een put in je terras.

Het infiltratiesysteem werkt alleen als het boven de grondwaterspiegel geplaatst wordt. Bij het aanleggen van een infiltratiesysteem is het belangrijk dat je precies weet hoeveel bergingscapaciteit er nodig is. Dit is in iedere situatie anders. Welke oplossing het beste past bij jouw situatie is afhankelijk van de grondwaterstand, de waterdoorlatendheid van de grond, het dak- of tuinoppervlak dat je wilt afkoppelen en de hoeveelheid neerslag in jouw gebied. Starten met infiltreren? Bekijk hier hoe het werkt.

Regenwater hergebruiken

Het regenwater rondom het huis kun je goed hergebruiken. Gebruik regenwater voor het sproeien van de tuin, het wassen van auto’s, het doorspoelen van de wc of voor de wasmachine. Heel duurzaam en je bespaart op drinkwaterkosten. Regenwater bevat daarbij minder kalk dan drinkwater wat beter is voor de levensduur van huishoudelijke apparaten.

De eenvoudigste manier om regenwater opslaan en hergebruiken is door een regenton te plaatsen. Wil je het groter aanpakken, dan kun je samen met ons een oplossing op maat ontwikkelen. Denk hierbij aan een zuiveringssysteem, opslagsysteem en pompinstallatie. Hoe het systeem eruit komt te zien, is afhankelijk van hoe en waarvoor je het regenwater wilt hergebruiken. Wij helpen graag bij het samenstellen van een systeem op maat. Bekijk hier hoe het werkt.

Wat levert het op?

Regenwater slim gebruiken levert verschillende voordelen op:

  • Minder wateroverlast
  • Het ontlast het riool, veel gemeenten stimuleren afkoppeling
  • Efficiëntere waterverspreiding is beter voor de tuin
  • Duurzaam hergebruik van water
  • Kostenbesparing op drinkwater
Neem contact op
Fill 1 Created with Sketch.